chevron-left chevron-right arrow dot-open dot down facebook houzz instagram location pinterest psd-logomark star

Seapine Point

Seaside
2019 PRISM Award (SILVER)

Seapine Point sits on a large waterfront site, overlooking a protected cove that leads out to the ocean. It is a home for family togetherness and fun, designed around how the family lives. As you approach the house from a long gravel driveway, you pass an existing guest house on the property. This existing structure, towards the street, was incorporated into the site layout with the new main house and the rebuilt boat house. The abundant flowers and friendly entry, with its built-in bench seats, welcome all. The garage doors are tucked into the side of the house, so as not to be seen from the approach. Within the garage is a high-end finish with custom storage and organization for all sorts of summer toys.

The clients wanted a relatively traditional Cape Cod house exterior, with a more contemporary interior. It was important that the kitchen be central in the home—a functional, yet elegant space to enjoy cooking and socializing. To maximize common spaces and family togetherness, the homeowners requested all bedrooms be on the second floor, with wide open living spaces on the first floor. Splashes of color and special details adorn the interior spaces. Being on such a spectacular site, PSD designed the living spaces along the back of the house, with views to the water.

To maximize both inside and outside living spaces, it was necessary to have a comfortable connection between the two. Our firm achieved this through the use of covered and screened porches, which connect the interior to the large patio, spa, grilling and firepit area outside. Along the coastal bank sits a special structure all itself—the rebuilt boathouse. Inside, is a sitting room for relaxation and socializing, a bathroom and storage.