arrow dot-open dot down facebook houzz instagram location pinterest psd-logomark star

Hen House

Seaside
2016 BRICC Award (GOLD)

The Hen House is a guest house at the edge of a large lawn adjacent to an older house. The property is on a marsh and has bay and ocean views in the distance. The close proximity of the building to the coastal bank would not have been possible with today’s regulations, but an existing studio established the tiny footprint available and the right to build upon it. The detailing makes it compatible with both the simple vernacular of the main house and the client’s contemporary furniture. The lower level has sleeping and bath accommodations for four, arranged in tight spaces like on a boat. The upper level is the living and dining space. The walls and ceiling are clad in unfinished vertical grain fir, giving it a warm glow, accentuating the verticality of the high ceiling, and suggesting a modern version of an old-fashioned shore-front porch.